Den s nutričními asistenty

FullSizeRender (1).JPG

Zdravotnictví není jen o záchraně životů a léčení nemocí, ale také o prevenci. Právě na ni se zaměřili nutriční asistenti ze Střední zdravotnické školy v Ostravě. Žáci čtvrtých ročníků se mohli seznámit s principy vyvážené stravy, potravinovou pyramidou a ochutnat zdravější varianty oblíbených pokrmů.

Program připravili nutriční terapeuti a studenti tohoto oboru, kteří nejprve žákům vysvětlili základy výživové pyramidy – co bychom měli jíst pravidelně a co jen v omezeném množství. Nechyběly ani zajímavé tipy, jak zařadit méně oblíbené potraviny do jídelníčku. Například z fazolové mouky lze připravit výživný muffin, který obohatí svačinu o cenné složky. Ukázalo se také, že pomazánky nemusí být jen česnekové, špenát lze využít i jinak než na talíři s vajíčkem, a z nadbytku dýní se dá připravit chutná pomazánka na žitný chléb. 

Po získání nových informací a posilnění degustací čekala na žáky interaktivní stanoviště. Mohli si vyzkoušet přiřazování potravin do výživové pyramidy, otestovat svou kondici nebo zjistit šokující množství cukru v různých nápojích. Program tak ukázal, že zdravé stravování není jen o omezeních, ale také o objevování nových chutí a možností. Zdravý životní styl není rozhodně nuda.


Fotogalerie

FullSizeRender (1).JPG FullSizeRender.JPG IMG_9087.JPG IMG_9089.JPG IMG_9090.JPG IMG_9091.JPG IMG_9098.JPG IMG_9100.JPG IMG_9104.JPG